Johan Larsson

Om bloggar, internet och annat.

Nu är det ännu enklare att ge din sajt en Knuff

Posted by johan på 21 juni, 2008

Många vill använda knuff.se:s API. Tyvärr vill även många att jag ska lära dem att programmera. Därför har jag nu gjort det ännu enklare att visa bloggdata – snabbt, enkelt och gratis.

Lösningen är en ny API-widget som gör halva jobbet.

 • Widgeten är förberedd för att smälta in i valfri layout. En liten inställning gör att du kan koppla bort den ”inbyggda” grundlayouten och (via vanlig CSS) göra något som du tycker är snyggare.
 • Widgeten visar samma blogginlägg som visas på knuff.se. Du kan alltså inte logga in någonstans för att t.ex. ta bort alltför kritiska, träffande eller välskrivna blogginlägg. Allt eller inget.
 • Widgeten får visas på kommersiella webbsidor. Många webbtjänster verkar kräva att gratis-widgets bara får visas på ”icke-kommersiella” bloggar/webbsidor – men var drar man gränsen? En annons, två annonser, att man bloggar om samma saker man jobbar med?
 • Inga onödigt dyra, krångliga eller tidsbundna avtal. Testa idag, ta bort imorgon om du inte gillar det.
 • Det här är som vanligt bara början. Den här widgeten kan redan göra mer saker än vad jag just nu beskriver nedan, men jag vill att du berättar vad för inställningar och funktioner du saknar. Den här tjänsten blir, precis som knuff.se överlag, inte bättre än vad vi gör den till.

Notera att den här widgeten gör en sökning efter länkar till en exakt URL som du själv anger. De allra flesta svenska bloggar, som vill visa vilka andra bloggar som skriver om deras blogg och andra aktuella saker, bör använda Knuffs bloggwidget som bland annat visar de nyaste länkarna till bloggens framsida samt ev. länkar till inlägg. En ”vanlig” svensk blogg får tyvärr inte så många länkar till de individuella inläggen. Den här funktionen är mest till för bloggar och andra webbsidor som redan uppmärksammas relativt mycket av bloggar.

Exempel

Visa de 5 senaste länkarna till spreadfirefox.com/en-US/worldrecord/

Visa de 7 mest aktuella länkarna till apple.com/se/iphone/ utan grundlayout.

(Innan man bygger sin egen snygga layout)

Visa de 5 nyaste blogginläggen som nämner Hillary Clinton

Implementation

Om du vill visa ett sökresultat efter ord så är det enklaste att gå till knuff.se, göra en vanlig sökning och därefter klistra in den widgetkod du hittar där. Om du vill visa länkar till en viss webbsida eller permalänk så krävs det lite mer pill. Allra enklast är om du bara vill visa blogglänkar till en enda sida – t.ex. länkar till framsidan på knuff.se.

Lite mer komplicerat blir det när du automatiskt vill visa länkar till webbsidor på deras respektive permalänkar – då måste du få ditt CMS att automatiskt skicka aktuell webbsida som ett urlencode:at argument.

Uppdaterat: Jag har flyttat alla kodexempel till knuff.se/api då WordPress.com fick för sig att snyggifiera (och tyvärr förstöra) mina exempel. Den webbsidan kommer att uppdateras efterhand när folk berättar (eller jag lär mig) hur man implementerar widgeten i olika CMS.

Annonser

9 svar to “Nu är det ännu enklare att ge din sajt en Knuff”

 1. […] “Många vill använda knuff.se:s API. /…/ Därför har jag nu gjort det ännu enklare att visa bloggdata – snabbt, enkelt och gratis. Lösningen är en ny API-widget som gör halva jobbet.”, skriver Larsson på sin blogg. […]

 2. […] har via Twingly. Johan som ligger bakom Intressant, Nyligen, Knuff och Bloggar.se har snickrat ihop en widget (funktion) som gör att det under varje inlägg här på Bloggtidningen syns om någon har länkat […]

 3. […] mer: – Nu är det ännu enklare att ge din sajt en Knuff (Johan Larssons-blogg) – Så ger du din blogg en extra Knuff (BetaAlfa-bloggen) – Bloggtidningen kan nu visa länkar till […]

 4. Jonas said

  Hej Johan,
  varför syns inte min trackback under detta inlägg? Jag vill i alla fall tacka för en bra tjänst och samtidigt bjuda in dig till att svara på Martin Källströms(Twingly) kommentar till mitt inlägg ”Knuff.se lanserar twingly-dödare” som finns på http://www.markup.se. Detta är inget försök till kommentar-spam, det vore intressant att höra din åsikt.

 5. deeped said

  SNyggt jobb.

 6. Liss said

  Blir ju bara bättre och bättre det här med Knuff, bra jobbat! 🙂

 7. Enkla Z said

  Tack igen, Johan

  En liten fråga om färg och typsnitt, hur ändrar man?

  ”En liten inställning gör att du kan koppla bort den “inbyggda” grundlayouten och (via vanlig CSS) göra något som du tycker är snyggare.”

  Var är inställningen?
  Ska man skriva något i stil med ‘important!’ ? och i så fall: var?

  På den knuffwidget jag redan har, kunde jag hitta adressen i html-koden (där jag skulle ändra färg och typsnitt), men hur hittar jag referensen denna gången?

  Tack på förhand

 8. johan said

  Enkla Z: Allt finns att läsa på knuff.se/api

  !important (som används för att ”skriva över” CSS) behöver inte användas med den här widgeten då inställningen (c=1) tar bort all CSS.

 9. Enkla Z said

  Tack

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: