Johan Larsson

Om bloggar, internet och annat.

En ny revolutionerande Knuff-widget

Posted by johan på 20 mars, 2008

I grund och botten är det kul att många sajter visar vad bloggar skriver om dem. Men skrapar man på den fluffiga ytan så finns det problem som jag tycker diskuteras alldeles för sällan.

  • De blogginlägg som verkligen har något vettigt att säga drunknar bland spam.
  • Enskilda blogginlägg (eller hela listan) försvinner oftare än vad många inser. Alltför träffande kritik visas inte, ofta när den hade gjort som mest nytta. Ett exempel är ”Filippa Reinfeldt skulle mördas”.

Min personliga uppfattning är att den överväldigande majoriteten inte visar vad bloggar skriver för att de verkligen bryr sig om vad personerna bakom bloggarna tycker utan för att de hoppas på en massa uppmärksamhet från den hajpade bloggosfären. Det blir också så precis efter pressmeddelandet. Att det blir en långvarig och permanent ökning av uppmärksamhet är dock i många fall en myt. Testa att göra ett par trendgrafer (ofta länkar lika många dagarna/veckan efter som innan) eller titta närmare på kvalitén på de bloggar/blogginlägg som egentligen står bakom en eventuell ökning.

Jag har i flera månader låtit ett gäng bloggar testköra en widget som visar länkar till deras egna inlägg. På rak arm kan jag inte komma på ett endaste klagomål på spam från de testbloggarna. Anledningen till att de inte har haft några problem har antagligen att göra med att de inte skickar några otroliga mängder trafik till de bloggar som visas. De flesta som klickar är sådana läsare som verkligen är intresserade istället för ”vad är det här för något?”-klickare som enbart ökar på besöksstatistiken och sedan snabbt slumpsurfar vidare. Detta leder i längden till att andra bloggar, som vanligt, länkar till deras blogginlägg för att det är något de vill kommentera eller kritisera – inte för att de enbart vill slanga massa ”unika besökare”.

Flera sajter använder även Knuff-rutan eller Knuffs API. Men de ökade möjligheterna till att göra det man vill med API:t är tyvärr förknippade med ett krav på någorlunda tekniska kunskaper. Därför kommer jag att släppa en ny klipp-å-klistra Knuff-widget fri till sajter/bloggar som många svenska bloggar redan väljer att uppmärksamma. De största skillnaderna mot andra lösningar är:

  • Det går inte att ta bort kritiska blogginlägg. Självklart går det att anmäla spam/etc men samma inlägg som visas på knuff.se kommer att visas i widgeten. Du kan alltså inte logga in någonstans för att själv välja bort alla inlägg som inte håller med dig.
  • Möjligheten att endast visa kommenterande blogginlägg som i sin tur har uppmärksammats av en annan blogg. Minskar antalet visade länkar rejält men samtidigt så visas bara blogginlägg som någon annan blogg tycker är värda att uppmärksamma. Teoretiskt borde alltså spam så gott som försvinna samtidigt som även relativt okända och orankade bloggar får en chans att synas om de skriver något läsvärt.
  • Det är gratis.

Är du intresserad så kontakta mig via epost: bloggar@gmail.com. Är du verkligen intresserad av vad bloggosfären har att säga så har jag även en widget som visar relevanta och aktuella blogginlägg oberoende av vad de råkar länka.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Annonser

2 svar to “En ny revolutionerande Knuff-widget”

  1. […] Larsson, mannen bakom Knuff med flera sajter, berättar på sin blogg om en ny “klipp-å-klistra Knuff-widget fri till sajter/bloggar”. Tanken är att öppna […]

  2. […] En ny revolutionerande Knuff-widget Min personliga uppfattning är att den överväldigande majoriteten inte visar vad bloggar skriver för att de verkligen bryr sig om vad personerna bakom bloggarna tycker utan för att de hoppas på en massa uppmärksamhet från den hajpade bloggosfären. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: