Johan Larsson

Om bloggar, internet och annat.

Piffa upp din WordPress-blogg på 2 minuter

Posted by johan på 14 november, 2007

WordPress.com är ett kul blogghotell för oss som inte orkar installera och underhålla WordPress(.org) själva. Visst finns det nackdelar jämfört med att ha installerat det själv, men en jäkligt kul fördel är hur enkelt det är att lägga till och flytta runt vissa ”widgets” (ung. tilläggstjänster). En nyhet är att det numera är precis lika enkelt med widgets i nyare versioner av vanliga WordPress (2.2+) som man har installerat själv någonstans.

I det här inlägget tänkte jag snabbt förklara hur jag har lagt till informationen från RSS-flödena längst nere till höger på min blogg (”Aktuella inlägg”, ”Aktuella ämnen” och ”Aktuella böcker”). På samma sätt kan du snabbt piffa upp din WP-blogg med nyttig och automatiskt uppdaterad information.

 1. Logga in på din WordPress 2.2+ blogg eller blogghotellet WordPress.com.
 2. Gå till fliken ”Presentation”, välj sedan fliken ”Widgets”.
 3. Här kan du enkelt flytta runt enkla widgets på din blogg genom att klicka, hålla in och dra. Har du inte pillat här förut så har du antagligen bara en RSS-widget (”RSS 1”). Dra den från ”Available Widgets” till exempelvis ”Main Sidebar” (din bloggs sidomeny, olika namn och möjligheter i olika mallar).
 4. Nu är det dags att konfigurera din RSS-widget. Klicka på den lilla ikonen längst till höger på ”RSS 1” för att få upp ett formulär. Där kan du fylla i webbadressen för RSS-flödet, en ev. rubrik, samt hur många saker från flödet som maximalt ska visas. Sedan hämtas allt automatiskt åt dig.
  Tips på RSS-flöden:
 5. Nya länkar till din blogg (läs mer) http://knuff.se/rss/url/dinblogg.se (byt ut dinblogg.se till din adress)
  Aktuella ämnen på bloggar http://feeds.feedburner.com/bloggar-aktuellt
  Aktuella blogginlägg http://feeds.feedburner.com/knuff-inlaegg
  Aktuella böcker på bloggar http://feeds.feedburner.com/knuff-boecker
  Aktuella ord på bloggar http://feeds.feedburner.com/knuff-ord
  Aktuella videoklipp på bloggar http://feeds.feedburner.com/knuff-video
  Aktuella Wikipedia-artiklar http://feeds.feedburner.com/knuff-wikipedia
  Mest intressant på intressant.se http://feeds.feedburner.com/intressant
 6. Om du vill ha flera olika RSS-widgets, gå längst ner på sidan till ”RSS Feed Widgets” och ändra siffran till det antal du vill ha (kom ihåg att trycka Save efter).
 7. När du är klar med konfigureringen av en RSS-widget så sparar du genom att klicka på krysset i det övre högra hörnet på den lilla rutan.
 8. När du har pillat färdigt med alla widgets så sparar du allt genom att klicka på ”Save Changes”. Besök sedan din blogg för att se allt det roliga som du nu har lagt till.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Annonser

9 svar to “Piffa upp din WordPress-blogg på 2 minuter”

 1. munsprej said

  Tack! Ett kanontips som jag applicerat!

 2. […] kommentarer håkan on SIME Awards 2007munsprej on Piffa upp din WordPress-blogg …johan on SIME Awards 2007Rasmus on SIME Awards 2007Fredrik on En kort analys av […]

 3. Charlotte said

  Hej!

  Har också klurat på detta ett tag…

  Har du något tips om hur man får in det på Blogger? (Manuellt gjord blogg – inte deras standard.

  Andra bloggar som länkar till ens blogg alltså.

  Charlotte

 4. […] Det finns emellertid en mängd sätt att länka till andra bloggare. Ett sätt, där man använder sig av knuff.se och RSS, presenteras av Johan Larsson. Det går ut på att man presenterar vilka som länkar till ens egen blogg, exempelvis som jag gör i vänsterspalten här på min blogg. Johan tillhandahåller också instruktioner om hur man fixar det hela på en wordpress-blogg. […]

 5. Good stuff. Tackar!

 6. gorandig said

  Bra beskrivning. Jag provade på min blogg http://gorandig.wordpress.com/ och det fungerade utmärkt.Men hur gör man för att få samma effekt på en blogg på webbhotell? Jag letar bland plugins men hittar ingen som heter RSS 1 eller verkar göra samma sak?
  Helst vill jag en widget/plugin som kan läggas in på en sida (Page på WP-språk). Jag har en sådan som startsida på http://www.goranlin.se/blogg/wordpress/
  och vill få flöden från både bloggen på samma adress och från mitt diskussionsforum i WPs ”tvillingprogram” bbPress på http://www.goranlin.se/bbpress/
  Tacksam för alla förslag!

 7. Hellström said

  tick, tack

 8. Går det att selektera ”aktuella inlägg” efter tex ”Götaland” eller ”idag”

 9. PaljettenQ said

  Hejsan, tack för tipset:) Alltid roligt att få till nya funktioner på wordpressbloggen.
  Jag undrar om det går att få en lite tuffare blogroll? En kanske som rullar med de länkar som har lagt upp ett inlägg… för att se vilka som är mest aktuella och aktiva. Den som jag hittar på wp är så trist och stiatisk. Har du goda råd?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: