Johan Larsson

Om bloggar, internet och annat.

En kort analys av makthavare.se – Fokus makthavarlista

Posted by johan på 11 november, 2007

Tidningen Fokus ”wikimakthavare.se, som släpptes för 10 dagar sedan, är överlag en kul idé. Det skadar dock aldrig med lite konstruktiv kritik och hajp-analys.

 • ”Detta är en text från Fokus redaktion och kan ej redigeras av utomstående”
  Varför ska jag lägga ner tid på att bidra till wiki-slutet på sidan om ex. Fredrik Reinfeldt på makthavare.se när jag inte får fixa ev. felaktigheter i texten från Fokus redaktion? IMHO är antagligen den vanliga Wikipedia-sidan om Reinfeldt mycket mer aktuell, NPOV och detaljerad.
 • Endast en av de fem ”mäktigaste” har hittills fått användarbidrag i wiki:n
  Någon har lagt till tre meningar om Anders Borg – bl.a. att han röker ”när han tror att ingen ser”. Jag orkar inte kolla alla 100 personer på topplistan, men slumpade testklick pekar på att de flesta makthavare fortfarande helt saknar användarbidrag.
 • Totalt har det bara skett sju wiki-ändringar under de senaste fem dagarna
  Många nya sajter har svårt att nå ett hälsosamt antal aktiva användare (ex. alla svenska digg-kloner). Makthavare.se verkar inte vara på väg åt rätt håll om man kollar sidan med de senaste ändringarna.
 • Kopplingen till den svenska bloggosfären
  Enligt chefredaktören så erbjuder makthavare.se ”länkar till aktuella blogginlägg om de personer och företeelser som ingår i uppslagsverket” – i verkligheten så rör det sig bara om länkar till aktuella blogginlägg som uppmärksammar makthavare.se. Det duger inte att bara ge lite uppmärksamhet tillbaka för att få bloggare att långsiktigt bry sig om en sajt. Grovt sett finns det två sätt att få uppmärksamhet från bloggar;

  1. Skicka tillbaka massa besökare/sidvisningar till bloggarna.
   Detta gjordes när sajten/listan släpptes, men antagligen inte längre. De som bloggar med målet att få maximalt antal sidvisningar orkar då inte bry sig om en sajt som inte skickar trafik.
  2. Sajten har något som är värt att uppmärksamma (oberoende av om man själv får lite uppmärksamhet).
   Det kan t.ex. vara ett kul videoklipp, en bra sammanställning eller ett intressant debattinlägg. Svenska samhällsbloggare skrev rejält mycket om artiklar i SvD långt innan de fick lite uppmärksamhet tillbaka – den största skillnaden nu är att fler som är intresserade av punkt 1 är med.

  Man får inte magiskt massa aktiva besökare/användare genom att locka några få bloggare att skriva om ens sajt. Satsa på innehåll istället så kommer det gratis besökare från bl.a. bloggar, forum, Facebook, IM och WOM.

Makthavare.se kommer att behöva göra mycket mer för att växa. Här är mina snabba och subjektiva tips;

 • Flytta sajtens grundfokus – från en påhittad ranking över makthavare (som kommer ut en gång per år och är inaktuell och bortglömd nästan direkt) till just aktuell och professionell information om makthavarna.
 • Aktivera Fokus redaktion – framhåll att den största skillnaden mellan vanliga Wikipedia och makthavare.se är att makthavare.se har ett gäng kompetenta personer från Fokus redaktion som konstant uppdaterar den specialiserade wikin. Just nu ser det inte ut som att de bidrar eller kommer att bidra med något alls förutom grundtexten som snabbt blir inaktuell om den inte uppdateras löpande.
 • Öppna upp wikin – låt användarna redigera all text och länka till andra sajter än fokus.se.

Andra bloggar om: , , , , ,

Annonser

3 svar to “En kort analys av makthavare.se – Fokus makthavarlista”

 1. […] Halvwiki. Johan Larsson tar en titt på Fokus-sajten Makthavare. Tycker det är bra och konstruktiv kritik som Johan framför. Väl värd att läsa här. […]

 2. Bengt said

  Jag tycker det verkar vara en pseudosite…litet ointressant info från ryggdunkarklubben,,,men det är bara min reflektion…

 3. Fredrik said

  Bra analys av både sajten och förslag på hur de kunde lösa det aningens annorlunda. Håller med dig. Har precis som du varit inne och ”klickat runt” utan att direkt se ett värde som är mer kvalitet än Wikipedia? Rankingen är ju inte baserad på en publik uppfattning utan på FOKUS egen. Tjänsten hade varit väldigt mycket mer värd om den varit baserad på vad vi medborgare tycker. Då hade den iaf varit unik nischad och social.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: